ادامهدار بودن مسدودیت روی درگاههای پلتفرمهای رمزارزی که از روز پنجشنبه ششم دی ماه اتفاق افتاده تا این لحظه برطرف نشده است. به دنبال این زمان طولانی از جلوگیری فعالیت پلتفرمهای رمز ارزی گروهی از این شرکتها به همراه فعالان حوزه پرداخت در نشست گرد هم جمع شدند تا از بانک مرکزی بخواهند در این زمینه توضیح ارائه کند و به صورت شفاف با آنها تعامل داشته باشد. در این نشست حاضران اعلام کردند که بستن درگاه کسبوکارهایی که بهصورت رسمی کار میکنند، نه تنها مشکلی را حل نمیکند، بلکه بازار سیاه را تقویت میکند. همچنین به گفته این فعالان مسدودی درگاههای پرداخت رمز ارزها ، شریان حیاتی ۳۰۰ کسبوکار را قطع کرده است. آیا بستن درگاه ها به جز راه اندازی بازار سیاه تتر و ارزهای دیجیتال، فایده ای هم داشته ؟؟؟؟
بازار سیاه تتر و ارزهای دیجیتال
واریز ریالی صرافیهای رمزارزی از صبح روز پنجشنبه ششم دی دوباره مسدود شده است. برخی مدیران صرافیهای رمز ارز همان زمان در شبکههای اجتماعی نشان اعلام کردند که این محدودیت برای کنترل نرخ دلار در بازار است. اوایل آبان ماه هم بانک مرکزی در یک تصمیم ناگهانی و شبانه، واریز به حساب بانکی صرافیهای رمزارزی را مسدود کرد. دو هفته بعد از این اتفاق هم بانک مرکزی تسویه ریالی صرافیهای رمز ارز با کاربرانشان را مسدود کرد. این اتفاق در آن زمان برای کنترل بازار ارز رخ داده بود.
ادامهدار بودن این شرایط و عدم پاسخگویی بانک مرکزی در این زمینه باعث شد تا عصر روز گذشته (۱۰ دی) در نشست خبری با حضور شرکتهای پرداختیاری و رمز ارز این موضوع مورد بررسی قرار بگیرد.
انتخاب اول همیشه محدودیت بوده
در این نشست نیما قاضی، رئیس انجمن تجارت الکترونیک تهران با انتقاد به اینکه همیشه دولت برای حل هر مشکلی مسدود کردن پلتفرمها را انتخاب میکند، گفت: «چرا دولت همیشه همین کار را میکند. هرگاه نمیداند چه تصمیمی باید بگیرد مسدودسازی میکند و در مرحله اول هم فعالیت کسبوکارهای رسمی را مختل میکند. دولت باید مبنای تصمیمگیری خود را اعلام کند.»
اوادامه داد: «من تعجب میکنم چرا این روش در این ۱۲ سالی که من در این حوزه کار میکنم تغییر نمیکند. چیزی که نمیشناسیم را میکشیم تا بعدا تصمیم بگیریم درمورد آن چه کنیم. انتظار ما از دولت این نبود که بدون ارائه دلیل و راهبرد، کنشی به این تندی نشان دهد. اگر هدف ما حفظ ارزش پول ملی بوده، این موضوع بر خلاف خودش عمل میکند.» به باور او این تصمیمات ناگهانی باعث شکلگیری بازارهای سیاه و زیرزمینی است. قاضی تاکید میکند که بستن درگاه کسبوکارهایی که بهصورت رسمی کار میکنند، نه تنها مشکلی را حل نمیکند، بلکه بازار سیاه را تقویت میکند. نیما قاضی درخواست کرد که هرچه سریعتر این درگاهها باز شود و دولت دلیل این تصمیمگیری را روشن کند.
در ادامه مهدی شریعتمدار، مدیرعامل جیبیت به عنوان پرداختیاری که درگاه پرداختش مسدود شده اعلام کرد که نتیجه این تصمیم باعث اختلال در فرآیند فعالیت سکوهای تبادل شده است. او در این مورد توضیح داد: «پلتفرمهای رمزارزی در سال گذشته ۲۰ هزار استعلام قضایی را پاسخ دادهاند و در اصل بخش خصوصی آنچه میتوانسته در کمک به دولت و تنظیمگری انجام داده است. در سه ماه گذشته یکبار برخی درگاهها بسته شد، اما اینبار به صورت کامل درگاه یک صنعت مسدود شده است و هیچکس نمیتواند تراکنش انجام دهد.»
او با اشاره به اینکه پلتفرمهای تبادل رمزارز پلتفرمهای دوسویه بین دو کاربر هستند و تلاش میکنند معامله بین افرادی که قصد خریدوفروش رمزارز دارند را به هم متصل کنند، گفت: «ما با اکوسیستمی روبهرو هستیم که بیش از پانزده میلیون کاربر دارد. و همواره در موضوع احراز هویت و همکاری با فتا و قوه قضائیه عملکرد مسئولانهای داشته است. اینکه چرا با چنین تصمیماتی جلوی فعالیت این کسبوکارها گرفته میشود واقعا تعجبآور است.»
او تاکید کرد که کمک به تنظیمگری وظیفه بخش خصوصی نیست؛ اما در اکوسیستم رمزارزی بهنحو احسنت تلاش برای تنظیمگری انجام شده که البته تا امروز کسبوکارها با رگولاتور به نتیجهای نرسیدهاند.
تعامل برای حل چالش
در این نشست مهدی فاطمیان، رئیس انجمن فینتک، با اشاره به اتفاقات گذشته حوزه رمزارز گفت: «از چند سال قبل اتفاقاتی آغاز شد و صرافیهای رمزارز متهم شدند که نرخ دلار را بالا میبرند. همان زمان ما در انجمن پیشنهاد دادیم که اگر صرافیها چنین کاری میکنند، اجازه دهند که ارز شرکتهای صادراتی از طریق این صرافیها تأمین شود تا نرخ ارز کنترل شود، اما بعد از این پیشنهاد اتهام پولشویی به صرافیها زده شد.»
فاطمیان ادامه داد: «بانک مرکزی هیچ توضیح و پاسخ رسمی برای این اقدام خود ارائه نکرده و فقط در اظهارات شفاهی و غیررسمی اعلام کرده است که بالا رفتن نرخ ارز دلیل مسدودسازی اخیر بوده است. این در حالی است که تعداد فعالان این حوزه از ۳۰۰ کسبوکار عبور کرده و معتقدیم که باید اطلاعرسانی انجام میشد. میتوانستند با ما تعامل کنند و از ما بخواهند به کنترل و حل موضوع کمک کنیم.»
نظرات کاربران