در دنیای کریپتو، سولانا یک موضوع داغ و هیجان انگیز است، اما آیا این ارز واقعا از اتریوم بهتر است؟ سولانا و اتریوم هر دو بلاک چین Open Source هستند. هر دو دارای عملکرد قرارداد هوشمند بوده که آنها را قادر میسازد تا برنامههای غیر متمرکز -Dapp را میزبانی کنند. این برنامههای غیر متمرکز خدمات و محصولاتی را در زمینههایی مانند امور مالی، بازی و بسیاری از موارد دیگر ارائه می کنند. در این مقاله به بررسی این سوال می پردازیم که سولانا بخریم یا اتریوم ؟
سولانا بخریم یا اتریوم
اتریوم در سال 2015 راه اندازی و منتشر شد، ولی سولانا در سال 2020 راه اندازی شد. نماد سولانا SOL است و نماد اتریوم ETH است. بنا به دلایل مختلف، سولانا با وجود قدمت کمتر، اما محبوبیت بیشتری نسبت به اتریوم کسب کرده است؛ به عبارتی کاربران سولانا قسم میخورند که این ارز بهتر از اتریوم است.
بسیاری سولانا را قاتل اتریوم مینامند و انتظار دارند که هم از نظر تعداد کاربران و هم از نظر ارزش بازار از اتریوم پیشی بگیرد. در ادامه این مقاله به بررسی دلایل این موضوع خواهیم پرداخت.
۷ دلیل برای اینکه چرا سولانا بهتر از اتریوم است
تراکنش بر ثانیه / TPS
سولانا در زمینه تراکنش بر ثانیه از اتریوم پیشی گرفته است ، به شکلی که حتی نمیتوان آن را حتی یک رقایت نزدیک دانست. شبکه اتریوم فوق العاده شلوغ است. بین ده تا پانزده ثانیه طول میکشد که یک تراکنش پردازش شود و تنها ۱۰ تا ۴۵ TPS ظرفیت دارد. در مقابل، سرعت در سولانا بسیار بالاست و تنها چهارصد میلی ثانیه برای استخراج یک بلاک لازم است و میتواند ۵۰۰۰۰ تی پی اس را مدیریت کند و قادر به افزایش آن تا ۶۵۰۰۰ تی پی اس نیز هست.
با این حال، این مزیت همیشگی نخواهد بود. در سال ۲۰۲۲ اتریوم خود را به اتریوم ۲.۰ ارتقا خواهد داد که پیش بینی میشود ظرفیتی بالغ بر ۱۰۰۰۰۰ TPS داشته باشد.
هزینههای هر تراکنش
هر تراکنش دارای هزینهای است (معمولا در زبان رمزنگاری «گس» نامیده می شود) که به رایانههایی که آنها را پردازش میکنند پرداخت میشود. این هزینه از یک بلاک چین به بلاک چین دیگر متفاوت است. در این زمینه هم این دو حتی نزدیک به یکدیگر نیستند. سولانا با هزینه متوسط هر تراکنش ۰.۰۰۰۲۵ دلار بسیار ارزانتر نسبت به اتریوم است.
هزینه های گس اتریوم به شدت دارای نوسان است، به شکلی که حتی در حد چند سنت نیز پایین آمده و تا حد صد دلار نیز بالا رفته است و اینها فقط برای معاملات ساده هستند. اگر پای یک قرارداد هوشمند وسط باشد، هیچ حد و مرزی وجود ندارد. برای مثال، پردازش خرید یک NFT میتواند تا ۲۵۰ دلار هزینه داشته باشد. اگر تراکنشها بزرگتر و پیچیدهتر باشند، این هزینهها میتواند به میلیونها دلار در هر تراکنش برسند.
با این حال، انتظار میرود راه اندازی اتریوم ۲.۰ در سال ۲۰۲۲ هزینه های اتریوم را به مبلغی نزدیک صفر کاهش دهد و آن را با سولانا وارد رقابت کند.
سولانا مشکل ممپول ندارد
ممپول – Mempool جایی است که تراکنش پردازش شده قبل از پذیرش توسط بلاکچین در آنجا منتظر میماند. یکی از بزرگترین مزایای سولانا نسبت به اتریوم این است که سولانا یک دوره انتظار بین پردازش تراکنش و افزودن آن تراکنش به بلاک چین ندارد. در واقع ممپول ندارد. به این معنا که، تراکنشها تقریبا بلافاصله پذیرفته میشوند.
در اتریوم، یک تراکنش حدود چهار دقیقه منتظر می ماند تا تایید و پذیرفته شود.
برنامه نویسی سولانا آسانتر است
اتریوم بر روی نرم افزاری به نام سالیدتی – Solidity اجرا میشود که به طور خاص برای اتریوم ساخته شده است. سولانا بر روی نرم افزاری به نام راست – Rust اجرا میشود که محبوبترین نرم افزار در میان توسعه دهندگان است. Rust میتواند اپلکیشنهای متنوعی مانند بازیها و بلاک چینها را بسازد و استفاده از آن آسان و راحتتر است. این امر سولانا را به پلتفرمی در دسترستر نسبت به اتریوم برای استقرار برنامهها تبدیل میکند که منجر به رشد تصاعدی اکوسیستم سولانا شده است.
اکوسیستم سولانا با سرعت بیشتری در حال گسترش است
اگر چه اتریوم همچنان بهترین انتخاب برای ساخت و میزبانی برنامههای غیر متمرکز DApps و استقرار قراردادهای هوشمند بوده است، اما با چالشهای زیادی در رابطه با هزینه، سرعت و موارد دیگر روبرو می باشد. در مقابل سولانا با این چالشها رو به رو نیست، البته فعلا روبرو نیست، و میزبانی آن از برنامههای غیر متمرکز و قراردادهای هوشمند به صورت تصاعدی در حال رشد است. سولانا همچنین پتانسیل پشتیبانی از کوینهای بیشتری نسبت به اتریوم را دارد.
سولانا از پهنای باند کمتری استفاده میکند و انعطاف پذیرتر است
همه بلاک چینها در چالش نحوه اشتراک گذاری دادهها در شبکه مشترک هستند. یک بلاک چین با ده هزار کامپیوتر متصل را تصور کنید. هنگامی که یک بلاک استخراج میشود، آن اطلاعات باید به طور مستقل با همه رایانهها ۱۰۰۰۰ بار به اشتراک گذاشته شود. این موضوع منجر به بروز مشکلاتی در پهنای باند میشود که سرعت بلاک چین را کاهش داده و کند میکند.
سولانا این چالش را با پروتکلی به نام توربین – Turbine حل میکند که هر بلاک را به بستههای مختلف تقسیم میکند، هر بسته را به گروهی از کامپیوترها ارسال میکند، دادهها را دوباره به نزدیکترین گروه ارسال میکند و به این شکل ادامه پیدا می کند. این روش اطلاعات را به گونهای تقسیم میکند که منجر به استفاده از پهنای باند کمتر، حداقل زمان پردازش و شبکه انعطافپذیرتر میشود که در برابر خرابی مقاومت میکند.
سولانا برای محیط زیست بهتر است
فرآیند استخراج بلاکهای اتریوم الگورتیم اثبات کار – Proof of Work یا به اختصار PoW نامیده میشود که کارایی کامپیوتری زیادی را در بر میگیرد و منجر به مصرف بالای برق میشود. استخراج اتریوم سالانه میزان انرژی بیشتری نسبت به سرزمین های اشغالی و بلژیک مصرف میکند و به طور قابل توجهی در گرم شدن کره زمین نقش دارد.
سولانا از الگوریتمهای اثبات سهم – Proof of Stake و اثبات پیشینه – Proof of History استفاده میکند که 99.9 درصد ذخیره ی انرژیِ بیشتری نسبت به الگوریتم PoW دارد. به سادگی می توان فهمید که سولانا برای محیط زیست بهتر است و آن را به یک جایگزین بسیار بهتر برای کاربران و گروههای محیطی تبدیل میکند.
آیا سولانا قاتل اتریوم است؟
سولانا در دنیای کریپتو به سرعت پیشرفت کرده است. پس از کمتر از دو سال فعالیت، چهارمین ارز دیجیتال بزرگ از نظر ارزش در بازار است. بدون شک ویژگی های برتر زیادی نسبت به اتریوم دارد. به ویژه، توان عملیاتی بالای تراکنشها و هزینههای تراکنش پایین گس، آن را در میان توسعهدهندگانی که سولانا را به جای اتریوم انتخاب میکنند، بسیار محبوب کرده است.
با این حال، توجه به این نکته مهم است که بسیاری از مهمترین اپلیکشنهای تکنولوژی کریپتو بر پایه اتریوم ساخته شدهاند و همچنان برای عملکرد به بلاک چین اتریوم متکی هستند. همچنین اتریوم تعداد کاربران بیشتری نسبت به سولانا و اپلیکشنهای بیشتری دارد. علاوه بر این، اتریوم اولین بلاکچینی بود که قراردادهای هوشمند را مستقر کرد، که به آن مزیت پیشرو بودن بسیار زیادی میدهد (اولین کسی که محصولی را عرضه میکند یا وارد بازار می کند، بر رقبا برتری دارد).
همانطور که قبلتر ذکر شد، اتریوم در سال ۲۰۲۲ ارتقا مییابد. این ارتقا آن را قادر میسازد تا با سرعت، هزینه و مصرف انرژی سولانا توانایی رقابت داشته باشد یا از آن پیشی بگیرد. هنگامی که این اتفاق بیفتد، احتمالا اتریوم نه تنها از سولانا بلکه از بیت کوین نیز بهتر عمل خواهد کرد و به بزرگترین بلاک چین تبدیل می شود.
بله، سولانا بهتر از اتریوم است، اما بهتر است بگوییم ، فعلا و نه برای مدتی طولانی. در نهایت، سولانا اتریوم را کنار نخواهد زد. در عوض، هر دو بلاک چین، بسیار مفید و موفق به کار خود ادامه خواهند داد.
منبع : makeuseof
نظرات کاربران