اصول سرمایهگذاری در بازار سرمایه چیست؟ ویژگی های یک سرمایهگذاری خوب چیست؟ بهترین نوع سرمایهگذاری را چطور یاد بگیریم؟ اگر به دنبال پاسخ برای سوالاتی از این دست هستید احتمالا بهترین راه یادگیری، آگاهی از استراتژیها و فلسفههای مشهورترین سرمایه گذاران جهان است. در این پست به معرفی مشهورترین سرمایه گذاران تاریخ می پردازیم.
مشهورترین سرمایه گذاران تاریخ
داستانها و تجربیات موفق سرمایهگذاران بزرگ تاریخ میتواند الگوی خوبی برای شما باشد. مطالعه روشهای این افراد در وهله اول به ایجاد یک رویکرد مناسب برای سرمایهگذاری و سپس به افزایش موفقیت در دنیای مالی کمک میکند. در ادامه مروری بر مشهورترین و برترین سرمایهگذاران جهان خواهیم انداخت.
۱- وارن بافت (Warren Buffett)
وارن بافت رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل هلدینگ چندملیتی برکشایر هاتاوی (Berkshire Hathaway) و معروف به «پیشگوی اوماها» (Oracle of Omaha) است. ارزش دارایی خالص او به بیش از ۱۰۸ میلیارد دلار میرسد و به عنوان موفقترین سرمایهگذار قرن بیستم شناخته میشود. بافت از رویکردی به نام سرمایهگذاری ارزشی (Value Investing) بلندمدت استفاده میکند. در حقیقت او به دنبال شرکتهایی است که کمتر از ارزش واقعی خود در بازار قیمتگذاری شدهاند.
بافت به سرمایهگذاری بلندمدت معتقد است و میگوید: «دوره نگهداری سرمایه مورد علاقه ما برای همیشه است.» بافت اولین کسی بود که اصطلاحی به نام «خندق اقتصادی» (Economic Moat) را به کار برد. منظور او از خندق، مزیت رقابتی پایدار یک شرکت نسبت به رقبا است که باعث دشوار شدن رقابت برای سایر شرکتها میشود.
۲- جورج سورس (George Soros)
جورج سوروس بنیانگذار شرکت سرمایهگذاری «مدیریت سرمایه سوروس» (Soros Fund Management) است که به خاطر سفتهبازی تهاجمی و به زانو درآوردن بانک مرکزی انگلستان در چهارشنبه سیاه ۱۹۹۲ (۲۵ شهریور ۱۳۷۱) شناخته میشود. ثروت خالص سوروس ۸.۶ میلیارد دلار است. این فرد به دلیل انجام فعالیتهای بشردوستانه و سیاسی مشهور است.
یکی از اصول کلیدی سرمایهگذاری سوروس، نظریه تعادل یا انعکاسپذیری (Reflexivity) است. او معتقد است که شرایط بازار تحت تاثیر ادراکات و تفسیرهای ذهنی از واقعیت و خود واقعیت قرار دارد. یعنی ممکن است سوگیری و محدودیتهای شناختی فعالان بازار بر نحوه درکشان اثر بگذارد و آنها را دچار انحراف کند. در نتیجه چرخه بازخوردی ایجاد میشود که روند جاری بازار را تشدید میکند. طبق نظر سوروس، سرمایهگذاران میتوانند با درک ماهیت انعکاسی بازارها، پیشبینی بهتری از نوسانها داشته باشند و از آن سود ببرند.
سوروس همچنین مفهوم «حاشیه امن» را مطرح میکند. منظور او این است که سرمایهگذاران باید فقط داراییهایی را بخرند که به میزان قابل توجهی کمتر از ارزش واقعی خود ارزشگذاری شده باشند. به این ترتیب احتمال ضرر و زیان واقعی بهویژه در مواجهه با شرایط پیشبینی نشده یا ناآرامیهای بازار کاهش پیدا میکند.
۳- پیتر لینچ (Peter Lynch)
پیتر لینچ مدیر سابق صندوق ماژلان شرکت فیدلیتی (Fidelity Magellan Fund) به عنوان یکی از موفقترین مدیران صندوقهای مشترک در ادوار مختلف تاریخ شناخته میشود. او در سالهای مدیریت این صندوق از ۱۹۷۷ تا ۱۹۹۰ (۱۳۵۶ تا ۱۳۶۹) نرخ بازده سالانه ۲۹.۲ درصد را به ثبت رساند.
یکی از اصول کلیدی سرمایهگذاری پیتر لینچ «سرمایهگذاری در چیزی است که میشناسید.» لینچ معتقد است «سرمایهگذاری فردی» نسبت به «سرمایهگذاری نهادی» بهتر است، زیرا افراد میتوانند احتمالات سرمایهگذاری را در زندگی روزمره خود شناسایی کنند. ممکن است یک سرمایهگذار فردی به خاطر تمرکز روی محصولاتی که روزانه با آنها سروکار دارد، به احتمالات سرمایهگذاری بهتر و آیندهنگرانهتری توجه کند؛ اما یک سرمایهگذار نهادی به راحتی از کنار آنها عبور میکند.
۴- بنجامین گراهام (Benjamin Graham)
بنجامین گراهام ملقب به «پدر سرمایهگذاری مبتنی بر ارزش» و مولف یکی از کتابهای بنیادی حوزه سرمایهگذاری به نام «سرمایهگذار هوشمند» (The Intelligent Investor) و البته راهنمای وارن بافت است.
سرمایهگذاری ارزشی سنگ بنای فلسفه سرمایهگذاری گراهام است. در این استراتژی، سرمایهگذار سهامی را میخرد که پایینتر از ارزش ذاتی خود معامله میشود. گراهام معتقد بود که سرمایهگذاران به جای توجه به نوسانات کوتاهمدت بازار باید به اصول بنیادی (Fundamental) مانند نحوه مدیریت و شرایط مالی و رقابتی یک شرکت توجه کنند.
۵- جان پالسون (John Paulson)
جان پالسون بنیانگذار موسسه مدیریت سرمایه Paulson & Co به خاطر شرطبندی ۱۵ میلیارد دلاری در بازار مسکن ایالات متحده در سال ۲۰۰۷ (۱۳۸۶) شناخته میشود. او در این ماجرا ۴ میلیارد دلار سود خالص به دست آورد و یکی از بزرگترین تریدرهای تاریخ مالی نام گرفت.
پالسون یک مدیر صندوق پوشش ریسک (Hedge Fund) است و فلسفه سرمایهگذاری او به خاطر شرطبندی متمرکز روی روندهای اقتصاد کلان شهرت دارد. او به انجام فعالیتهای دقیق و موشکافانه برای شناسایی قیمتگذاریهای نادرست در بازار و استفاده از مشتقات برای تقویت بازده تاکید دارد. همچنین روی سرمایهگذاری در شرکتهایی با بنیاد قوی که کمتر از ارزش واقعی ارزشگذاری شدهاند، تمرکز میکند.
۶- ری دالیو (Ray Dalio)
ری دالیو بنیانگذار موسسه مدیریت سرمایهگذاری Bridgewater Associates و رییس یکی از بزرگترین صندوقهای پوشش ریسک و مولف کتاب “Principles” است. این کتاب که در مورد رویکرد مدیریت و فلسفه سرمایهگذاری است، مورد استقبال بسیاری از کسبوکارها و سرمایه گذاران موفق قرار گرفته است.
دالیو یک مدیر صندوق پوشش ریسک است و به خاطر فلسفه سرمایهگذاری «شفافیت رادیکال» و تصمیمگیری «مبتنی بر اصول» شهرت دارد. او طرفدار ایجاد فضا و شرایطی است که همه بتوانند به راحتی و آزادانه عقاید و نظرات خود را صادقانه بیان کنند. دالیو معتقد است برای تصمیمگیری بهتر در آینده باید مجموعهای از اصول راهبردی ایجاد شود. استراتژی سرمایهگذاری او مبتنی بر شناسایی روند اقتصاد کلان، مدیریت ریسک و تنوعبخشی به سبد دارایی است.
۷- کارل آیکان (Carl Icahn)
کارل آیکان موسس شرکت Icahn Enterprises است و به خاطر رویکرد «سرمایهگذاری فعال» شهرت دارد. او سرمایهگذاریهای قابل توجهی در شرکتهایی مانند TWA ،Texaco و Blockbuster انجام داده است و ثروت خالص او بیش از ۱۶ میلیارد دلار است.
فلسفه سرمایهگذاری آیکان به این صورت است که مقادیر زیادی از سهام شرکتهایی را که کمتر از ارزش واقعی ارزشگذاری شدهاند، میخرد. سپس با استفاده از نفوذ خود به عنوان سهامدار تغییراتی را برای افزایش ارزش سهام سرمایهگذاران لحاظ میکند. او به خاطر سبک تهاجمی و نبرد برای ایجاد تغییرات در مدیریت و استراتژی شرکت شهرت دارد.
۸- جسی لیورمور (Jesse Livermore)
جسی لیورمور که طلایهدار تحلیل تکنیکال محسوب میشود، به خاطر شرطبندیهای موفق روی سقوط بازار سهام سال ۱۹۲۹ (۱۳۰۸) و فروشهای از سر ترس و وحشت در سال ۱۹۰۷ (۱۲۸۶) مشهور است.
رویکرد سرمایهگذاری لیورمور، پیشبینیهای مبتنی بر حرکت بازار، استفاده از تحلیل تکنیکال برای شناسایی روند بازار و رعایت دستورالعملهای سختگیرانه مدیریت ریسک است. او به خاطر پیشبینی تغییرات بازار و انجام معاملات موفق براساس تحلیلهای شخصی خود شهرت داشت.
۹- دیوید آینهورن (David Einhorn)
دیوید آینهورن موسس صندوق پوشش ریسک Greenlight Capital به خاطر رویکرد فروش استقراضی (Short-Selling) و شرطبندیهای موفق علیه موسسه خدمات مالی برادران لمن (Lehman Brothers) و شرکت الاید کپیتال (Allied Capital) شناخته شد. ارزش دارایی خالص اینهورن بیش از ۱ میلیارد دلار است.
سبک سرمایهگذاری آینهورن شامل شناسایی قیمتگذاری نادرست از طریق تحقیقات جامع و کامل و استفاده از رویکرد ارزشمحور در سرمایهگذاری است. او به خاطر توانایی در شناسایی داراییهایی کم ارزشگذاری شده، شرکتهایی با پتانسیل رشد بالا و چشمانداز بلندمدت به سرمایهگذاری مشهور است.
۱۰- جیم سیمونز (Jim Simons)
جیم سیمونز موسس صندوق رنسانس تکنولوژی (Renaissance Technologies) و یک خیرخواه و بشردوست برجسته است که به خاطر استراتژیهای معاملاتی کمّی (Quantitative Trading Strategies) شناخته میشود. دارایی خالص او بیش از ۵۲ میلیارد دلار است. استراتژی سرمایهگذاری سیمونز برای شناسایی الگوها و ایجاد سیگنالهای معاملاتی مبتنی بر مدلهای ریاضی و تحلیلهای کمّی است.
۱۱- فیلیپ فیشر
فیلیپ فیشر (Philip Fisher) به خاطر رویکرد سرمایهگذاریاش به نام اسکاتلبات (Scuttlebutt) و تالیف کتاب تاثیرگذار «سهام عادی، سودهای غیرعادی» (Common Stocks and Uncommon Profits) معروف است. او راهنما و الگوی سرمایهگذاران برجستهای همچون وارن بافت است.
او معتقد بود که بهترین راه برای پیداکردن کسبوکارهایی با قابلیت رشد بلندمدت، تحقیق و بررسی دقیق شیوه مدیریت، موقعیت صنعتی و مزیت رقابتی آنها است. فیشر همچنین به سرمایهگذاری در کسبوکارهایی که روی نوآوری و تحقیق و توسعه متمرکز هستند تاکید داشت.
نظرات کاربران