جوشکاری فرایندی است که در آن میتوان با استفاده از ایجاد گرما و ذوب شدن قطعات در اثر حرارت پرتوی لیزر، آنها را به هم متصل کرد و جوش داد.
روشهای جوشکاری اصلی را میتوان به دو روش جوشکاری ذوبی و جوشکاری غیر ذوبی یا جامد تقسیم کرد که هر کدام از این روشها دارای ظرافت، کیفیت، دقت و سرعت بالایی هستند و در صنایع مختلف کاربرد دارند.
یکی از انواع مهم جوشکاری نوین و مورد استقبال کاربران، جوشکاری ذوبی است که دارای روشهای متفاوتی است و از روشهای نوین آن میتوان به جوش لیزری اشاره کرد.
جوشکاری لیزری با کمک ایجاد حرارت و تابش پرتوی لیزر، قطعات فلزی را به هم جوش میدهد. برای شناخت هر چه بهتر جوش لیزری مهم است که ابتدا بدانیم جوش لیزر چیست و چه کاربردها و مزایایی دارد.
در ادامه انواع روشهای جوشکاری، انواع دستگاه جوش لیزری و انواع اتصالات جوشکاری با لیزر به اختصار شرح داده شده است؛ همراه ما باشید.
جوشکاری لیزری چیست؟
همانطور که اشاره شد جوش لیزری نوعی از جوش ذوبی به شمار میرود که با دقت و سرعت بالایی در فرایند جوشکاری همراه است. در این روش با تابش پرتو به سطح قطعه کار و ایجاد حرارت بالا، حوضچه مذاب ایجاد میشود و در نتیجه فرایند اتصال و جوش اتفاق میافتد. این روش با حالتهای مختلف جوشکاری میتواند انواع فلزات را به یکدیگر متصل کند.
انواع دستگاههای جوش لیزری
دستگاههای جوش لیزری از انواع دستگاههای جوشکاری هستند که با استفاده از تابش اشعه لیزر، دو قطعه فلزی را به یکدیگر متصل میکنند. انواع دستگاههای جوشکاری لیزری با توجه به روش انجام و نوع قطعات مورد نظر، نحوه اتصال و متفاوت هستند. دستگاههای جوش لیزری رایج به شرح زیر هستند:
دستگاه جوش لیزری پالسی (Pulsed Laser Welding)
در این نوع از دستگاهها، توان لیزری به صورت پالسهای متناوب روی قطعات فلزی اعمال میشود. این دستگاه برای جوشکاری مواد مختلف در ضخامتهای متنوعی استفاده میشود.
دستگاه نقطه جوش لیزری (Spot Welding)
پرتو لیزری در این دستگاه به صورت نقطهای به سطح قطعات مورد نظر تابیده میشود؛ در نتیجه با ایجاد حفرههای کوچک، قطعات را به یکدیگر جوش میدهد. این دستگاه برای جوش دادن قطعات کوچک و ظریف کاربرد دارد.
دستگاه جوش لیزری پیوسته (Continuous Wave Laser Welding)
این دستگاهها از پرتو لیزری به صورت پیوسته برای ایجاد منبع گرما به منظور جوش لیزری استفاده میکند و برای جوشکاری سریع مواد نازک مناسب هستند.
دستگاه جوش لیزری خطی (Seam Welding)
پرتو لیزر در این مدل از دستگاههای جوش لیزری به صورت خطی به سطح قطعات تابیده شده و با ایجاد حوضچه مذاب، قطعات را به یکدیگر متصل میکند.
انواع اتصالات در جوشکاری لیزری
در جوشکاری لیزری، برای اتصال قطعات فلزات، روشهای مختلفی بهکار گرفته شود که عبارتاند از:
جوش سیم به سیم (Fillet Welding):
- جوش لب به لب
- جوش ۹۰ درجه
- جوش موازی
- جوش متقاطع
جوشکاری ورق به ورق (Butt Welding):
- جوشکاری فیوژن سوراخ دار مرکزی
- جوشکاری ذوبی با نفوذ در مرکز
جوشکاری پوششی یا روی هم (Overlap Welding):
- قرار گیری دو قطعه روی هم
جوش سیم فلزی و اجزای حجیم:
- اتصال یک سیم به عناصر تودهای
انواع جوش لیزری طبق نحوه اتصال
جوش لیزری نقطهای
جوش لیزری نقطهای با استفاده از ایجاد حرارت و تابش پرتوی لیزر، به صورت نقطهای یا نقاط مشخص شده برای اتصال فلزات به کار میرود؛ جوش نقطه ای برای اتصال قطعات ریز الکترونیکی و موارد مشابه کاربرد دارد.
جوش لیزری خطی
جوش لیزری خطی یکی از انواع اتصالات جوش است که به صورت پیوسته دو قطعه یا ورق را به صورت کامل به یکدیگر متصل میکند؛ از جمله کاربردهای مهم این روش عبارت است از ساخت وسایل مخابراتی، قطعات الکترونیک، ساخت موتور و… .
انواع دستگاه جوش بر اساس کاربرد
جوشکاری فایبر
دستگاه جوشکاری فایبر، یکی از پرکاربردترین دستگاههای جوش لیزر است که از انرژی لیزر فایبر برای جوشکاری و اتصال قطعات فلزی استفاده میکند. در این فرایند، پرتو لیزر با قدرت و سرعت بسیار بالایی به سطح فلزی تابیده شده و انرژی آن باعث ذوب شدن و اتصال قطعات فلزی میشود.
دستگاه لیزر جوش طلا
با توجه به قیمت بالا و ظرافت فلز طلا و نقره برای ایجاد اتصال در ساخت آنها، دقت بالایی نیاز است تا در نهایت محصول با کیفیت تولید شود. دستگاه لیزر جوش طلا یکی از بهترین روشها برای جوش و اتصالات طلا است که دارای دقت بالایی در جوشکاری بوده و همچنین کمترین اثر ظاهری جوش را باقی می گذارد و نیازی به عملیات سنگین پرداخت نخواهد داشت.
کاربرد دستگاه جوش لیزر در صنایع مختلف
دستگاه جوش لیزر در صنایع مختلف، کاربرد گستردهای دارد که عبارتاند از:
- صنایع خودروسازی
- صنعت تجهیزات پزشکی
- تولید کالاهای تزئیناتی
- صنایع هوافضا و هوانوردی
- تولید قطعات الکترونیک
- صنایع جواهرسازی
- صنایع دریایی
- ساخت ماشینآلات دقیق
مزایای استفاده از دستگاه جوش لیزری:
گرمای ایجاد شده در این جوش کمتر بوده و در نتیجه سطح کمتری از فلز تحت تاثیر دمای بالا قرار میگیرد.
- ایجاد منطقه حرارتی کوچک
- عملکرد اتصال و ساختار جوش بسیار مناسب
- سرعت جوشکاری بالا
- کاهش مصرف برق و در نتیجه کاهش هزینههای تولید
- بدون ایجاد اعوجاج در سطوح جوشکاری شده
- کارکردن آسان با دستگاه بدون نیاز به مهارت جوشکاری
- جوشکاری ورقهای بسیار نازک
- دقت بالا
- کیفیت جوش بالا
- کاربری گسترده
این مطلب جنبه تبلیغاتی داشته و اول پرداخت هیچگونه مسئولیتی را در رابطه با ندارد.
نظرات کاربران